top of page

Gästkrönika: Martin Karlsson


Gemenskapen har satt organisationen. Foto: 2010

Premiären närmar sig med stormsteg där Preben för första gången ska lira boll i Mellersta serien. Vi har tidigare redogjort för vårt motstånd och på förhand ser det onekligen ut att kunna bli både den mest roliga, samt intressant säsong på väldigt, väldigt länge.


Av någon anledning har vi alltid hamnat i de södra regionerna vid indelning av liga, trots att föreningen alltid sedan starten 2009 varit skriven både på Södermalm och Vasastan. Men efter att ha bemästrat de mer tekniska serierna i de södra regionerna vid flertalet gånger med vår stenhårda organisation och mentalt starka tro på det vi gör - är det nu dags efter 10 år som förening att ta oss an en ny utmaning.


Den stora utmaningen började egentligen redan hösten 2017. Först aviserade demontränaren Tobias Seger att han valt att lämna sin tränarpost i Preben. Detta efter att fört upp laget från att varit ett slumrade Division 7-gäng till ett topp-3-gäng i Divsion 5. Med Segers noggrannhet och passion för Preben BoIS så fick han tillsammans med hela föreningen ett lyft som gav laget en helt ny plattform att stå på.


Men allt har sitt slut och efter en relativt stökig sista säsong med en trupp som började prioritera annat än Preben började Segers låga slockna. Att som tränare förfoga över 10 spelare varje träning var långt ifrån optimalt. Men han höll ut under hela säsongen, kämpade på med att få ner spelare, öka trivselfaktorn och trigga igång engagemanget. Beskedet kom kanske inte som en chock, men eftersom Seger var en del grunden Preben BoIS så kändes ändå beslutet chockartat för ledningen, men samtidigt förståeligt. Allt detta, men han såg ändå till att Preben tog sin högsta placering någonsin i seriespel med en fin tredjeplats i Division 5 Södra.


Sedan briserade nästa bomb när lagledaren som varit med från dag ett, aviserade sitt avsked från Preben - i Svante Larsson. Grabben som personifierar allt vad föreningsverksamhet handlar om. Alltid på plats, alltid med ett leende, alltid strukturerad i det omkringliggande. Utan Svantes engagemang och tillgivenhet åt Preben hade föreningen idag sett helt annorlunda ut. Den våg som alla nya (och gamla) i föreningen rider på är tack vare honom.


Kärleken och det nya livet som farsa fick honom att välja Göteborg förra sommaren. Även om beskedet var glasklart, "jag kommer inte kunna ta mig an åtaganden längre" så stod han ändå alltid där redo att hjälpa till när ledningen frågade - som om det vore världens mest självklara sak. Han är naturligtvis extremt saknad i dansklägret men ändå aldrig några musklick bort från oss.


Preben har fått sätta samman en ny organisation idag där spelarna fått ta ett mycket större ansvar och det är först nu vi insett det otroliga jobb han lagt ner så att vi andra kunnat fokusera på att spela fotboll.


Men det är också här som styrkan finns i Preben. Man sadlade om hästen snabbt och täppte igenom läckorna och fick upp en helt ny organisation - som på köpet också ökade engagemanget för föreningen.


När Tobias Seger skulle ersättas sträckte Ordförande Martin Karlsson ut handen till den förre Prebenspelaren som precis flyttat hem från Belgien, Anders Malmberg. Efter att ha ritat upp idéer och organisation så tog Malmberg till slut uppdraget - och fick med en liten tår avsäga sig sin fotbollskarriär som han älskat under så många år.


Organisationen hade börjat sätta sig, Malmberg börjat bli varm i kläderna, truppen spetsats till och helt plötsligt så radade man upp förluster. På löpande band. Vad hände? Organisationen var på plats, truppen tillspetsad och vi hade löst en tränare från Prebens DNA. Vad vi inte förstod då var att vi proaktivt tagit fram en modell som skulle funka längre fram.


Vilket den också gjorde. När blommorna börjat slå ut mot vårkanten, gruset uppsopat och uteserveringarna öppnat så knäckte Preben kapsylen på Fadölen. Fotboll började spelas och Preben med några enstaka plumpar gjorde förra säsongen till en bra sådan. Man slutade på en fjärdeplats bakom Kongo som man haft två bra möten med och där seriesuveränen Segeltorp lekande lätt tagit hem ligan.


Nästan helg är vi igång igen. Efter en för en gångs skull stark försäsong med i dagsläget, fyra raka vinster ser våren ut att redan kommit till Preben. Trots att vi fått genomgå tuffa omorganisationer tidigare så vågar jag nog påstå att Preben idag är en extremt stark organisation, både på som utanför planen.


Vi har tappat flertalet giganter av spelare genom åren, men lyckas allt som oftast att skapa nya. Det är något med vårt DNA som jag själv ihop med Malmberg, Svante, Seger, Freppe med flera har skapat. Och hur detta kommer att ta sig i uttryck i Division 5 Mellersta kan bara framtiden utvisa - men förutsättningarna är satta, spelarna taggade och frågan är om Wollmars FF är det?


/Martin Karlsson

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


  • Facebook - svarta cirkeln
  • Instagram - svarta cirkeln
  • Twitter - svarta cirkeln
bottom of page