top of page

2-4 mot serieledaren

Efter en lyckad (2-0 mot Högalid) och en mindre lyckad insats (1-4 mot Bajen) så valde Preben-ledningen att ta det tillbaka till grunderna. Ett 4-4-2 med solitt försvarsspel men också en önskan om att våga hålla i bollen och att våga ta för sig mer av bollinnehavet än mot Bajen.

Så hur gick det då? 2-4 i baken men ändå med en del positivt att ta med sig. Ett spel med boll som såg mer lovande ut än senast och det mot ett motstånd som gått som en skördetröska i serien, såväl före som efter sommaruppehållet. Marieberg är ett mycket kompetent lag och deras skicklighet i de avgörande momenten samt straffområdena var det som ledde till en rättvis seger.

Dansken ställde som sagt upp i en 4-4-2 formation. ”Nutte” i kassen, Fahlman, Niels, Ole och Emil Svensson i backlinjen. På mitten Leinar och Peter, flankerade av Miettinen och Reza. I anfallet två stora gossar i form av Uller och Skullman.

Marieberg tog tidigt tag i taktpinnen och varvade kortare bollar upp på mötande mittfältare/anfallare med längre crossar över ytterbackarna. Framförallt det sistnämnda ledde fram till några tidiga halvfarligheter. Preben hade innan pratat om att våga stå upp på kanterna med backlinje och mittfält men fick ändå se sig nödgade att ta ner backlinjen till en rak 4 för at komma till bukt med det långa och effektiva djupledsspelet från gästerna.

1-0 kom efter 12 minuter, Svensson hamnar i nickduell i bortre delen av målvaktsområdet, bollen är på väg ut över sidlinjen när Mariebergsspelaren drar till på volley, ”Nutte” gör en fin räddning men bollen styrs mot andra stolpen där Andreas ”Pumba” Månsson läst situationen rätt och enkelt kan nicka in returen. Tänk er Divock Origi mot Everton ifjol, minus Pickfords agerande.

Efter målet fick Preben lite ordning på sina positioner och började äta sig in i matchen, en del bol på offensiv planhalva men utan de där riktigt skarpa chanserna, däremot några avslut och intentioner som skvallrade om att det kanske kunde bli en tuffare match än förväntat för serieledaren. 2-0 kom därför mycket olägligt, ett upprepande mönster under kvällen. Efter bolltapp så dimper bollen ner hos Mariebergs släpande anfallare som driver upp bollen mot ett Preben-försvar som hamnar på mellis. En snabb vrikning till ”Pumba” som med ett distinkt avslut passerar en chanslös ”Nutte” i kassen.

Trots 2-0 i baken lyckas Dansken resa sig och ta tag i matchen igen. Det skapas några halvchanser i båda riktningar innan det återigen blev dags för speakern att annonsera mål, den här gången inför hemmalagets jublande supporterskara. Uller kan rättvänd driva boll mot Maiebergs försvar som faller, Reza har hittat en fin yta på sin chans och med en pasning som går via Skullmans knä så friställs det aviga yrvädret som med Henke Larsson-kyla rundar målvakten, skottfintar bort en försvarare för att sedan trycka upp bollen i nättaket förbi ytterligare en försvarare. Ett av årets finaste mål för de rödvita och vind i seglen. Den här 15-minuters perioden är Prebens bästa i matchen och det fanns förhoppningar på och kring Hägerstensåsen. Just därför kom 1-3 så olägligt och desarmerande för det som byggts upp genom fint spel. Efter ett inkast där Preben-försvaret inte är helt med så studsar bollen ut mot bortsidan av halvmånen, där dyker en av matchens förgrundsfigurer upp, Ivan Förlin, och avslutar med ett distinkt skott förbi en återigen chanslös ”Nutte”. Just när det såg som mest lovande ut spelmässigt och precis innan halvtidsvilan, det som så ofta i ”Sportspegeltermer” benämnts som ett psykologiskt mål.

I halvtidsvilan manades det på, och trots en del hängande huvuden så var alla eniga, ett 1-3 underläge är inte omöjligt, inte den här kvällen. Men två minuter in i andra halvlek var det så dags igen, efter en mycket fin passning fram till kvällens andra tvåmålsskytt så avslutade nämnde ytter från nära håll, återigen otagbart och framförallt psykologiskt jobbigt för Preben.

Efter 4-1 så vägder det lite fram och tillbaka en del, Preben öppnar upp sig för att försöka få till en forcering men det känns minst lika farligt när Marieberg ställer om. Framförallt så sprider sig en tråkig attityd på plan och domaren som gjorde en fin insats har visst sjå med att lugna frustrerade Danskar och till viss del även Mariebergare som inte heller la något emellan, men som dock gjorde det med mer finess och därför ofta gick ur situationerna utan gula eller röda kort.

Preben skulle till slut få in en kvittering. Efter en tilltrasslad situation så använder Skullman återigen ett av sina assistknän när han lyckas forcera bollen mot mål där Amir Khavari dyker upp och med mest vilja av de inblandade trycker in bollen i nätet. Snabbt upp igen för avspark men inget av lagen lyckas på de få återstående minuterna skapa något av värde.

1-4 och 2-4 på de två senaste matcherna men då ska man minnas att det är mot seriens två bästa lag och att flera av mittenkonkurrenterna också blandat och gett efter sommaren så en någorlunda framskjuten placering är trots allt inom räckhåll (3 poäng till fjärdeplatsen). Nästa måndag väntar Gimonäs på Stora Mossens IP. Ett Gimonäs som tagit två raka segrar (Wollmars och Högalid) och ser ut att vara i fint slag.

Det drar ihop sig och det kommer krävas några starka vinster under hösten för att detta ska kunna summeras som en lyckad säsong för Preben BoIS.

Matchfakta: Preben BoIS - Mariebergs SK 2-4 (1-3)

1-2 Reza Jafari (Emil Skullman)

2-4 Amir Khavari (Skullman)