top of page

Enda anledningen till att jag gick till jobbet i morse var för at jag inte lyckades dö under natten


Besvikelse (kolla in bilden), den känslan är så oerhört stark. Jag trodde att besvikelse relaterat till sportens värld skulle minska ju äldre jag blev då andra saker i livet som familj och hälsa skulle bli viktigare men det blir ta mig f-n bara värre. När Blåvitt förlorar en match så tar det en 3, 4 dagar innan jag kommer upp på banan igen och samma sak inträffar när det inte går Prebens väg. Igår utjämnade Vasastan i 91:a minuten vilket innebar en sömnlös natt och massor av tankar som snurrar. För mig så handlar fotboll om 3 saker:

1. Gemenskap - att göra tillsammans är så mycket roligare än att göra det själv. Att få hjälpa och backa upp varandra, att gå ut i strid tillsammans. Att vinna som ett lag och förlora som ett lag.

2. Glädje - tunnlar, dåliga skämt, kombinationsspel, dråpliga situationer, ta poäng och få se Preben äldsta spelare Niels göra en bicykleta skänker mig mycket glädje

3. Det sociala - när man har haft en pissdag på jobbet eller bråkat med ungarna så är det skönt att komma ner och tugga lite med grabbarna och spela boll


Jag är en person som tar på mig ansvaret när resultaten inte blir som vi tänkt oss. Jag har under förra året, men framför allt i år pratat väldigt mycket om principer framför taktik och spelupplägg. En stor anledning till det är att min kunskap är begränsad men även som jag har sagt tidigare att för mig hjälper det inte att diskutera 4-5-1, 4-4-2, 4-3-3, 3-2-3-2, 4-1-3-2, halvplan eller helplanspress om vi inte alla går in 100% och tar jobbet, spelar svårt eller klackar, trixar och tappar boll lite för ofta. Här är min känsla att jag får inte med er på detta spår utan att det hellre diskuteras taktik och sifferkombinationer. Efter förlustmatchen mot Blåvitt så uttryckte Goitom följande: "- Det spelar ingen roll vilket spelsystem vi hade spelat idag. Vi kommer inte upp i nivå och gör inte grunderna alls". Jag är fullkomligt medveten om att det inte finns någon därute som slår ett felpass eller tappar boll med vilje. Men just nu pendlar vi väldigt mycket mellan korta perioder av genialt spel och perioder där det inte funkar och nyckeln till framgång är just att förstå varför vi pendlar så mycket. Ibland börjar vi svagt medans vi i andra matcher går vi ut urstarkt, ibland tappar vi efter 20 minuter och ibland kommer vi upp på banan först efter 20min. Fotboll är så otroligt mycket en inställningsfråga. Bara att ha rätt inställning och ge järnet kommer man väldigt långt på i division 5. Jag tycker personligen att ni är så himla mycket bättre än motståndarna men ändå har vi svårt att knyta ihop säcken och avgöra, det blir alltid spännande i slutet. Jag vet inte hur många gånger jag har upprepat mig och pratat om följande principer som jag är övertygad om att vi skulle komma väldigt långt med om vi följde:

1. Alla, och då menar jag alla måste ta jobbet fullt ut under hela matchen

2. När vi sätter press sätter vi press hela vägen ut

3. Anfallaren bestämmer när försvarsspelet och pressen startas

4. Tålamod är viktigt

5. Sämsta ytterbacken i motståndarlaget ska spela upp bollen

6. Halvplanspress är inte detsamma som att bli passiv, vi sätter en rejäl press men vi gör det längre ner i banan

7. Motståndarna ska inte ha en chans att vända. Agera istället för att reagera

8. Vi styr spelaren framför oss, kommunikationen är central

9. I försvarsspelet ska våra spelare på andra kanten flytta in mot mitten. Vi ska hålla ihop styrkorna, inte bli för långa, inte springa iväg en och en

10. Vi gör det enkelt

11. Försvarsspelarna drar igång anfallsspelet

12. Yttrar breddar

13. Vi måste ta dom extra 2-5 metrarna för att skapa fler alternativ för vår lagkamrat som har bollen. Trianglar för att skapa alternativ

14. Enkelhet, sluta kladda på boll, få tillslag, ta emot, släpp tillbaks

15. Vi får inte bli för plottriga, passningarna får inte bli för korta, inga alibipassningar

16. Alla passningar behöver inte vara avgörande, börja om

17. Släpp bollen mycket snabbare, vi avancerar genom att låta bollen rulla

18. Den som slår passningen pratar, Ensam, Rygg

19. Spela ur bollen ut situationen och inte in igen

20. Vi behöver inte anfalla på samma kant som vi börjar anfallet på

21. Vi tar med oss boll i fart

22. Vi har ett positivt snack där vi ger konkret feedback till varandra på vad vi kan förändra och förbättra

23. Reflektera över vad som händer i matchen, varför tappar vi boll, varför går långbollarna över mig, varför skapar vi alltid bra lägen om vi lyfter långa, varför vill dom har frisparkar alldeles utanför straffområdet och till slut vad gör vi för att fortsätta med det som är bra och hur eliminerar vi det som inte funkar. Det blir ett antal break under en match och försök reflektera med lagkamraterna vad vi kan förändra. Använd hjärnan, Prebens intellekt är betydligt skarpare än våra motståndares

24. och till sist, den som är lättast att påverka är du själv. Fokusera inte på vad andra ska göra bättre utan på vad du kan göra för att laget ska bli bättre


Det handlar otroligt mycket om att ha förmågan att kunna värdera situationer och jag tycker att de spelarna vi har i truppen är så kompetenta så detta borde inte vara ett problem. Vi borde kunna föra matcher och spela ut lag. Nu tappar vi mycket boll, gör det svårt för oss, går inte in rejält i situationerna och blir stressade när vi får bollen. Jag ställer mig frågan efter varje träning och match, varför har vi en utmaning att värdera situationer? Varför lockar inte principer ovan? Jag önskar att jag var i er ålder och hade er förmåga att lira boll. Ni behöver inte tvivla på er förmåga utan spela efter de förutsättningar ni har och dom förutsättningarna är förbannat bra


Jag är också jävligt besviken efter matchen men samtidigt så får vi inte deppa ihop. Av 12 matcher i år har vi bara förlorat 1. I serien har vi gjort 12 mål på 5 matcher och då ska vi ha i åtanke att vi skapar otroligt mycket varje match utöver de mål vi gör. Så framöver är det fokus på försvarsspel och försvarsspelet börjar från våra anfallare ända ner till backlinjen, målen igår som vi släpper in är väldigt billiga där vi inte går in tillräckligt bestämt i situationerna. Sen får jag ta mig en funderare på hur jag ska kunna nå fram till er då jag har reflekterat och insett att det funkar inte att bara prata principer. Sen måste jag hitta det positiva och inte bara fokusera på avvikelser för vi gör också mycket bra. Att vara förlustfri efter 5 matcher klarar man inte om man inte gör bra saker. Sen behöver vi in ett taktiskt snille med pondus som ni kan tänka er att ta en kula för. Nu på Fredag har vi ett av årets intressantaste möten. Ett möte som kommer att genomföras av 22 man i ångest, ett möte som har allt det där man önskar. Blod, svett och förhoppningsvis ett leende. Med en fjärdeplats och 9 inspelade poäng så har vi inlett säsongen starkt och med vetskapen att det finns så otroligt mycket mer potential så ser framtiden otroligt ljus ut. För att ni ska slippa mina principer en match så tar vi till Fredag in fotbollsgeniet från Göteborg, Gustav som tränare och coach. Jag förklarade för Gustav förra året under en blöt kväll vilken förbannat sympatisk kille och stark ledare han är och om jag hade han som chef så skulle jag lätt ta en kula för honom. Jag hoppas ni känner likadant!!! Nu jävlar blir det åka av.......................................


//Coach

Senaste inlägg

Visa alla

Komentarze


  • Facebook - svarta cirkeln
  • Instagram - svarta cirkeln
  • Twitter - svarta cirkeln
bottom of page